Duizenden huishoudens en bedrijven van warm water voorzien via zonlicht: het is geen toekomstmuziek, maar werkelijkheid in Groningen. Daar verrijst op voormalig slibdepot Dorkwerd momenteel een van de grootste zonthermieparken ter wereld, op initiatief van Novar, K3 en TVP Solar. Via zonnecollectoren wordt hier zonnewarmte omgezet in warm water. Dit warme water wordt geleverd aan WarmteStad, het publieke warmtebedrijf van Groningen dat daarmee de aangesloten huizen van duurzame warmte voorziet. Wij realiseerden in opdracht van Verkade Klimaat de besturingsinstallatie van het park.
“Eind juli is het park volledig operationeel”, vertelt Almar Kuchlein. De sitemanager van Novar noemt de realisatie van het zonthermiepark in meerdere opzichten een bijzonder project. “Zonthermie lééft in Nederland; ik geef inmiddels wekelijks rondleidingen. Bedrijven en de politiek zien het potentieel van deze technologie en zijn erg nieuwsgierig naar wat hier gebeurt. Wat ook bijzonder is aan dit project: we zijn aan de slag gegaan met innovatieve technieken die verdere ontwikkeling nodig hadden. En door de omvang van het project waren veel binnen- en buitenlandse partijen betrokken. Dat vraagt om flexibiliteit en het vermogen om uitdagingen om te zetten in successen. De mensen van Van Lente Systeemintegratie hebben zich hierin dubbel en dwars bewezen. Zij stonden aan de basis van het technisch hart van het zonthermiepark. En leverden een installatie om trots op te zijn.”
Complexe processen
Voor het park leverden we de complete besturingsinstallatie, van ontwerp tot uitvoering. Bijzonder daarbij was de complexiteit van de processen in het park, die we vertaalden naar optimaal werkende software. Zo is het nodig om continu te monitoren hoeveel zon er op de collectoren komt. Hoe meer zon, hoe harder de distributiepompen draaien om de collectoren niet te warm te laten worden. En bij een periode van vorst is het ook belangrijk dat er water wordt rondgepompt, om te voorkomen dat de collectoren en het leidingwerk kapotvriezen. Ook is er op het park een opslagtank (6.400 m3, 20 meter hoog), zodat het mogelijk is om ’s avonds en ’s nachts warmte te kunnen leveren. Deze tank heeft meerdere temperatuurniveaus. Daarbij is het van belang om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de vraag naar warmte. Via PID-regelingen en continue energieberekeningen worden deze en meer complexe processen in goede banen geleid.
Een overzicht van zonthermiepark Dorkwerd.
‘Nauwkeurige controle en aansturing zorgen dat park blijft draaien’
Mark Barink (werkvoorbereider bij Van Lente):
“In eerste instantie kregen we van Verkade Klimaat de opdracht om mee te denken in de engineeringsfase. Later kwam ook de uitvoering onze kant op. Nadat de toenmalige projectleider een andere baan kreeg, namen Martijn en ik de projectleiding op ons. Hij ging aan de slag met de uitvoering, terwijl ik onder meer de werkvoorbereiding en het aansturen van de hardware-engineering oppakte. Een goede verdeling. Onze hoofdopdracht is opgeleverd; we zijn nu nog in het veld bezig voor wat meerwerk. Daarna is het voor ons klaar, maar voor de initiërende partijen begint het nu pas. Want levert het zonthermiepark op wat er vooraf bedacht is? Ik ben er nieuwsgierig naar en blijf de ontwikkelingen volgen!”
Martijn Haverkamp (uitvoerder bij Van Lente):
“Dit is een van de mooiste opdrachten die je als uitvoerder kunt krijgen. Dat komt door meerdere factoren; van de bijzondere techniek tot de kans om een compleet nieuwe installatie op te bouwen. Op piekmomenten werkten we hier met 12 collega’s. Dat is niet vreemd; de complete besturingsinstallatie was onze verantwoordelijkheid. Daar komt veel bij kijken. Uiteindelijk zijn 3 vestigingen van Van Lente bij dit project betrokken: Deventer, Groningen en Reeuwijk. Mooi om te zien dat de onderlinge samenwerking goed verloopt en we elkaar op diverse technische disciplines aanvullen. Duidelijk is dat het zonthermiepark optimaal blijft draaien door een nauwkeurige controle en aansturing. Het is mooi om daaraan een bijdrage te leveren.”
Martijn Haverkamp, Almar Kuchlein en Mark Barink (v.l.n.r.) bij het zonthermiepark.
Project zonthermiepark Dorkwerd in cijfers
- Het park voorziet in equivalent 2.600 WarmteStad is afnemer van de warmte en draagt de warmte af aan onder meer universiteitsgebouwen, bedrijven en huishoudens.
- In het park liggen ruim 000 MT-Power v4 hoogvacuüm vlakkeplaat-zonnecollectoren van TVP Solar, met een totale oppervlakte van 48.000 m2. Elke collector weegt 53 kilogram. Totaal zijn de collectoren jaarlijks goed voor 25 gigawattuur aan warmte.
- 12 hectare van het park is voor de collectoren, het technische gebouw (30 bij 40 meter) en een buffertank (400 m3, 20 meter hoog). 10 hectare wordt ontwikkeld tot park en natuur.
- Bedienings- en besturingssysteem: Siemens SCADA.
- 14 pompen, uiteenlopend van 15 Kw tot 160 Kw.
- 7 Rio-panelen in het veld, waarbij de afstand tot het laatste paneel 1 kilometer
- 3 warmtewisselaars van 17 MW per stuk.
Neem gerust contact op
Meer weten over Van Lente of de Van Doren Groep? Of benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op via 0492 74 75 00 of info@vanlente.nl. Wij gaan graag met u in gesprek.