Van Lente Systeemintegratie B.V.

Netwerkarchitectuur Pré Pain

Wie wordt er niet graag in het weekend wakker wetende dat er een heerlijk versgebakken warm brood ligt te wachten.…velen van ons. De kans is groot dat uw ontbijtbroodje gemaakt is door Pré Pain in Oldenzaal, klant van Van Lente Systeemintegratie. Jan van Laar, projectleider bij Van Lente Systeemintegratie: “Samengevat hebben we bij Pré Pain de gehele netwerkarchitectuur in kaart gebracht voor zowel de productie- als de kantooromgeving en deze gefaseerd vervangen”. Philip Bekkers, IT manager bij Pré Pain vult aan: “Van instabiel naar stabiel, betrouwbaar, efficiënt en een beheersbaar netwerk én klaar voor de toekomst, zodat er bij uitbreiding van ons productieproces voldoende capaciteit is“.

Pré Pain heeft sinds haar oprichting in 1992 een snelle groei doorgemaakt en is toonaangevend in bake-off krokant brood in het vers- en diepvriessegment. De klanten van Pré Pain zijn te vinden in de nationale en internationale foodretail en foodservice markt, denk daarbij aan de bekende supermarktketens. Bekkers: ‘Destijds stonden er een paar productiebaklijnen en liep het netwerkverkeer voor zowel de productie- als de kantooromgeving over dezelfde omgeving. Een situatie die niet wenselijk is. Inmiddels hebben we 10 baklijnen welke continu (24/7 en 365 dagen per jaar) draaien om ons ruime assortiment aan bake-off producten met passie te produceren.’

Pré Pain in het kort

Op de locatie in Oldenzaal werken circa 250 mensen en vindt het totale proces van productontwikkeling tot en met distributie plaats. De dagverse producten worden dagelijks naar klanten vervoerd en Pré Pain heeft een eigen vrieshuis met 12.000 palletplaatsen voor het diepvriessegment. Producten worden hier opgeslagen voordat ze worden afgeleverd bij een groot aantal afnemers in Nederland, Duitsland, België en Groot Brittannië. Sinds 2015 is de onderneming onderdeel van Aryzta A.G. gevestigd in Zürich, wereldmarktleider in bake-off broodspecialiteiten met activiteiten in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland.

Testopstelling bij Van Lente Systeemintegratie

‘Zoals Jan de opdracht in één zin samenvat klopt volledig. Maar de voorbereiding was al een enorme taak voor ons en ook voor Van Lente Systeemintegratie. Het in kaart brengen van de oude structuur, het uitwerken van de architectuur van het nieuwe netwerk en een logische scheiding van het netwerk aanbrengen passend bij onze productieorganisatie was al een hele klus’, aldus Bekkers. Een goede voorbereiding is het halve werk en daarom is een testopstelling gemaakt van de situatie van Pré Pain bij Van Lente Systeemintegratie in Deventer. Van Laar: ‘Een testopstelling van deze grootte op onze locatie in Deventer opzetten was voor ons ook uniek. Alles is eerst ingeregeld en geconfigureerd in de testruimte en daarna richting Oldenzaal verplaatst.’ Bekkers vult enthousiast aan: ‘Door mijn technische achtergrond heb ik samen met collega’s van Jan zelf ook het een en ander op locatie bij Van Lente Systeemintegratie getest. Soms ging een opstelling gelijk mee, op de achterbank van de auto, richting Oldenzaal.’ Na twee weken is de testopstelling conform planning richting Oldenzaal verplaatst.

Inbedrijfstelling en verwachtingsmanagement

Door samen een gedegen migratieplan te maken was het mogelijk om het nieuwe netwerk op te bouwen naast het bestaande netwerk, waarbij er een brug gecreëerd is tussen de oude en de nieuwe omgeving. In de maanden daarop zijn in totaal 900 devices (PLC’s, etc.) overgezet van het oude naar het nieuwe netwerk. De productie heeft er op deze wijze geen hinder van ondervonden zodat de klanten van Pré Pain ‘gewoon’ de orders kregen uitgeleverd. Bekkers: ‘Dat was best spannend, want ook het vrieshuis maakte natuurlijk onderdeel uit van het geheel. Dit hebben opgelost door 15 koelvrachtwagens te huren zodat we toch een vriesopslag hadden tijdens de werkzaamheden.’ Van Lente Systeemintegratie heeft in samenwerking met Pré Pain de werkzaamheden conform planning opgeleverd. ‘Zowel bij het nemen van de regie “aan de voorkant” als tijdens het uitvoeringstraject op locatie is Van Lente Systeemintegratie goed in het weergeven van het verwachtingsmanagement bij zo’n groot project. Dat is prettig samenwerken op partnerniveau.’

Mee- en vooruitdenken

‘Bij Van Lente Systeemintegratie wordt er mee- en vooruitgedacht, dat maakt een leverancier tot een partner! Hierdoor ontstaat er vertrouwen waardoor we snel kunnen schakelen, uiteraard altijd met beleid. Dit is van belang voor onze tak van sport: 24-uurs productie. Flexibiliteit, praktische instelling en zelfkritisch zijn eigenschappen die ook voor medewerkers van Van Lente Systeemintegratie gelden. Wat ook goed samenwerken is, is dat de nacalculatie nagenoeg overeenkomt met het voorstel en dat de facturen overzichtelijk zijn’, sluit Bekkers tevreden af.

Netwerkarchitectuur Pré Pain