Van Lente Systeemintegratie B.V.

Distributiecentrum Jumbo Nieuwegein

In opdracht van VanPanhuis mochten wij naast de eerder verkregen opdracht voor de installaties van het enorme distributiecentrum van de Lidl, nu ook de regeltechnische installatie voor Jumbo maken. En ook dit is weer een duurzaam BREEAM-project van het hoogste niveau: Outstanding!’

Het nieuwe distributiecentrum van Jumbo in Nieuwegein is voorzien van vele slimme, logistieke automatiseringssystemen. Automatisering is het sleutelwoord voor het nieuwe DC dat 45.000 vierkante meter groot is. Het distributiecentrum is tijdens piekperiodes berekend op een orderverzamelcapaciteit van 2.000.000 kratten per week.

Slim omgaan met grote ruimte

“Het engineeren van de klimaatregeling voor een kantoorpand is een ander speelveld dan dat van een distributiecentrum. We hebben te maken met grote open ruimtes en veel luchtverplaatsing. De kunst is dan om al in de ontwerpfase slim na te denken over het zo centraal mogelijk plaatsen van de regelkasten en luchtbehandelingskasten en in dit geval ook het terugwinnen van warmte. Er zijn bijvoorbeeld meer referentiemetingen nodig om de juiste temperatuur, CO2, en luchttoevoer te kunnen bepalen,” Aldus Gabor Blom, projectleider Van Lente Systeemintegratie.

Breeam outstanding

Het distributiecentrum is gebouwd volgens de BREAAM outstanding principe. BREEAM-NL is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. Voor de regeltechnische installatie betekent dit dat er veel data uit het veld moet worden uitgewisseld met het gebouwbeheersysteem. Denk aan Co2-metingen, luchtkwaliteit, lek-detectie, energieverbruik, etc.

Meet- en Regeltechniek voor distrubutiecentrum Jumbo Nieuwegein