Van Lente Systeemintegratie B.V.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

PEOPLE

Organisatie en arbeid

Goed voor je medewerkers zorgen, is, los van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, prioriteit nummer 1. Zij zijn namelijk de sleutel tot succes. Plezier in het werk en ruimte om te ontwikkelen zijn belangrijke factoren. Evenals een zekere mate van continuïteit. Werken voor een financieel gezond bedrijf geeft rust en zekerheid. Dit is een belangrijke basis om jezelf als medewerker verder te kunnen ontplooien.

Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid, onder de noemer ‘vitaal vakmanschap’ draait om: Fit en energiek, up-to-date geschoold, met plezier en betrokken aan het werk. Dit in balans en in control, zowel op het werk als thuis, nu en in de toekomst. Ons Talent Excellence programma biedt praktische handvaten. Daarnaast bieden wij elke 5jaar een vitaliteitscheck (PMO) aan. Zo helpen we onze medewerkers gezond te blijven. In het voorjaar van 2021 nam 75% van onze medewerkers deel aan een vitaliteitscheck. Werkplezier scoorde 100%!

Op het moment dat medewerkers vanwege fysieke (of geestelijke) beperkingen hun werk niet meer kunnen uitvoeren, wordt in overleg met de bedrijfsarts gezocht naar een manier waarop de betreffende medewerker toch werkzaam kan blijven binnen de organisatie. Het verzuim ligt binnen Van Lente lager dan het landelijk gemiddelde (3,9% vs. 4,8%)

In en zij-instroom

Jaarlijks wordt bepaald hoeveel stageplekken (BBL/BOL/HBO) er binnen het bedrijf aangeboden worden. Op dit moment zijn er 22 leerlingen. Doel is om 1 op de 2 stagiaires uiteindelijk tot nieuwe medewerker te mogen verwelkomen.

Er op latere leeftijd achter komen dat je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, omdat je ontdekt dat je eigenlijk veel meer interesse hebt in techniek en graag daarin zouden willen werken. Dat is geen probleem bij Van Lente. Onze Academie begeleidt de omscholing via een BBL-leertraject. Ook statushouders worden intensief begeleid en worden in korte tijd een waardevolle nieuwe technische collega (op dit moment 2 leerlingen).

Academie

Vol passie volgen wij de technologische vooruitgang. Daarom is er continu aandacht voor de ontwikkeling van talent. Onze jonge collega’s in opleiding (BBL,BOL, HBO), onze medewerkers en klanten krijgen in de verschillende leertrajecten de juiste aandacht en individuele begeleiding vanuit onze eigen Academie.

De Van Lente Academie bestaat al sinds 2008 en is erkend door SBB. We bieden al een aantal jaren studieprogramma’s en lesmaterialen aan op bijna alle ROC ’s in Gelderland en Overijssel. In een roulatiesysteem kunnen ROC ’s gebruik maken van up-to-date practicummateriaal, dat voorzien is van de laatste technische vernuftigheden. Gerealiseerd voor en door leerlingen. Vanaf 2011 heeft ons bedrijf regelmatig prijzen gewonnen voor het beste erkende leerbedrijf van het jaar. In 2019 werd onze collega Paul Christenhuzs uitgeroepen tot beste praktijkopleider.

Onderwijs begint bij de basis

Aandacht hebben we ook voor de allerkleinste techneuten in spé. Interesse in de techniek ontstaat al vroeg. Of wordt in een vroeg stadium aangewakkerd. Zien en ontdekken wat er allemaal mogelijk is helpt basisschoolleerlingen de juiste keuzes te maken voor hun toekomst. Ook snuffelstagiaires vanuit het VMBO zijn van harte welkom. Ook andere initiatieven, zoals bijvoorbeeld de week van de techniek en Girls Day, worden door ons ondersteund.

Spontane snuffelstages komen bij ons ook geregeld voor. Kinderen, basisschoolleeftijd, van collega’s of bekenden komen graag in de schoolvakanties bij ons een paar dagen “werken” aan een mooie technische opdracht, dat past bij hun niveau.

PLANET

Al jaren is Van Lente bewust bezig met het verlagen van haar CO2 uitstoot. Sinds 2019 hebben wij ons daarom actief verbonden aan een COcompetitie, een initiatief van de DGC (Coöperatieve inkoop vereniging). Qua tooling maken we gebruik van welbekende Milieubarometer.

CO2 en afvalproductie

De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik, brandstofverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen die de milieubelasting van het bedrijf inzichtelijk maken. De Milieubarometer is een product van Stichting Stimular.

Het grootste deel van onze uitstoot wordt veroorzaakt door brandstofverbruik van voertuigen. Het downsizen van het wagenpark en elektrisch rijden is in volle gang en een blijvend punt van aandacht. Afgelopen jaar (2019 / 2020) hebben we het brandstofverbruik met 12% weten te reduceren.

Door het openen van 2 nieuwe vestigingen verkleinen we de reisafstand en daarmee de COuitstoot.

Diverse maatregelen zoals het plaatsten van ledverlichting, bewegingssensoren, PV-panelen, maken onze organisatie duurzamer. Bij ons pand in Deventer hebben wij 90 PV-panelen geplaatst  met een jaarlijkse energieopbrengst  van 24.540 kwh. Bewust bezig zijn met onze gas- en energieverbruik zorgde in 2019-2020 voor een daling van respectievelijk 12% en 24%.

PROFIT

Van Lente streeft stabiliteit en autonome groei na. Dit vinden wij niet alleen belangrijk voor onszelf, maar even belangrijk voor onze medewerkers en klanten. Wij bieden werkgelegenheid in en rondom onze vestigingsplaatsen en voelen ons verantwoordelijk voor de productiecapaciteit van klanten. Een groot deel van onze klanten zitten in het marksegment food en feed. Dit is een cruciale sector voor het welzijn en de voedselketen in Nederland en daarbuiten.

Ons bedrijfsrendement stelt ons in staat om onze MVO-doelstellingen te waarborgen.

Ondanks de ‘waan van de dag’ hebben we focus op de digitale trends en ontwikkelingen op techniek, energietransitie, maatschappij, etc. Kennis delen in de keten en nauw samenwerken met onze klanten en partners zorgt ervoor dat we “blijvend kunnen verrassen”. Én daarmee onze partners en klanten nu en in de toekomst kunnen ondersteunen.

 

Van Lente Systeemintegratie B.V.