Nieuws
25
jun

Van Lente zorgt voor de techniek achter de Chocolate Challenge

Chocolate Challenge

Met de ‘Chocolate Challenge’ laten we jongeren op interactieve wijze kennis maken met procestechniek. Zo kunnen leerlingen ervaren wat een procesoperator doet en hopen we ze enthousiast te maken voor het vak. Jongeren bewegen voor de techniek is belangrijk voor de maakindustrie in Nederland.

Retrofit

De Chocolate Challenge heeft 4 jaar succesvol gedraaid met Shell-operators op scholen rond de Shell-vestigingen Moerdijk en Pernis. De Chocolate Challenge gaat nu, dankzij een collectief van C3 en regionale samenwerkingen in de procestechnologie “op tournee” door Nederland.

Voordat deze procesopstelling op “tournee” mocht, is aan Van Lente Systeemintegratie door PCPT Oost gevraagd een ‘Retrofit’ uit te voeren. Retrofit wordt in de techniek regelmatig toegepast. Onder retrofit of retrofitten verstaan we het aanpassen van machines en werktuigen, zodat deze weer voldoen aan de moderne eisen die hieraan worden gesteld. Ook wordt hierbij de verouderde automatisering en bijbehorende componenten vervangen.

De Challenge

De challenge is een competitie tussen groepen leerlingen die de opdracht krijgen om zo snel mogelijk – volledig geautomatiseerd – bakjes met een bepaald aantal gekleurde balletjes (M&M’s) te vullen en te verpakken. Dit doen zij door gebruik te maken van drie mechanische opstellingen, die op elkaar afgesteld moeten worden.

Mechanische opstelling

Van Lente Systeemintegratie levert de gemoderniseerde proces-installatie, een volledig geprogrammeerde en ingerichte opstelling, waar de kinderen mee aan de slag kunnen.

Berend Salverda, engineer bij Van Lente vertelt: “We kennen PCPT Oost via onze Van Lente Academie. Ze zijn bekend met onze werkzaamheden en hebben ons gevraagd om een bijdrage te leveren. We zijn gestart met de pre-engineeringstraject, oftewel het uitdenken van de totale opstelling en de renovatie hiervan. Er zijn ook een paar externe partijen betrokken, waar we vaker mee samenwerken voor het leveren van input en materialen.

Na het ontwerptraject is de leverancier van het mechanische-deel aangehaakt voor het 3D-printen van onderdelen en zijn wij gestart met het maken van de software. Voordat we de procesopstelling aanstaande vrijdag opleveren bij PCPT Oost, wordt deze middels bestickering voorzien van een frisse look and feel.

De kinderen die de challenge gaan doen wensen wij veel plezier. Wij als techneuten hopen uiteraard dat ze flink enthousiast raken voor het vak van procesoperator!”

 

 

Chocolate Challenge