Nieuws
3
mei

Van Lente test de nieuwe Blue ID C-lijn van Priva

 

Priva Partner Van Lente test de nieuwe Blue ID C-lijn

"Alle systemen vlekkeloos in één omgeving."

Op de vraag of je een nieuw product wilt uitproberen, zit niet iedereen te wachten. "Toch kwam het verzoek van Priva om de nieuwe Blue ID C-lijn te testen voor ons op een goed moment", zegt Frank Koopman, teammanager Meet- & Regeltechniek bij Van Lente Systeemintegratie. "De uitgangspunten waarmee Priva de nieuwe hardware heeft ontwikkeld, pasten precies bij het project dat wij op dat moment onder handen wilden nemen." "We waren namelijk van plan om in ons eigen pand de gebouwautomatisering te moderniseren. Dit pand bestaat feitelijk uit twee delen; een deel dat wij de 'oudbouw' noemen, en een stuk nieuwbouw dat vijf jaar geleden is gerealiseerd. Voor het oudere deel van het pand hebben we de Blue ID S-lijn van Priva geïnstalleerd. Maar door de totale omvang van ons pand zou de nieuwbouw niet ook nog eens op dezelfde controller van de Blue ID S10 passen. Voor de nieuwbouw was dus een andere installatie nodig. Toen bleek dat de installatie van dat nieuwere deel zeer geschikt is voor de Blue ID C4, wilden wij wel eens de proef op de som nemen."

Systeem met drie componenten

Priva leverde Van Lente Systeemintegratie de allereerste hardware modules van de Blue ID C-lijn. Hoewel de volledige productlijn van de Blue ID C4 uit vier modules bestaat, was er in het desbetreffende pand van Van Lente behoefte aan drie onderdelen: de hoofdcontroller, een uitbreiding met een gemengde I/O-module en een relay output module. "Op dit moment is er in dat deel van ons pand nog geen noodzaak om ook de universele input module te installeren, maar die zouden we in de toekomst nog kunnen toevoegen", zegt Koopman.

Op wissel- én gelijkstroom

De installatie en configuratie van het systeem zijn probleemloos verlopen. De hardware functioneert zoals ze bij Van Lente Systeemintegratie hadden ontworpen en verwacht. "Wat erg fijn is bij de Blue ID C4 is dat de hardware zowel op wissel- als gelijkstroom kan worden aangesloten. Bij onze renovatie met de Blue ID S-lijn moesten we een aparte voeding aanschaffen om te zorgen dat de controller op gelijkstroom werkt. De Blue ID C-lijn konden we direct op de reeds aanwezige voeding aansluiten en dat bespaart toch kosten. Zeker als we de hardware straks bij onze klanten gaan aanbieden, is dat een belangrijk punt. Het aantrekkelijke kostenniveau van de C-lijn maakt Priva Blue ID bereikbaar voor een bredere doelgroep."

Koppelen via internet

Behalve voor de automatisering in het nieuwere deel van het eigen pand, heeft Van Lente Systeemintegratie de Blue ID C4 ook toegepast in de luchtbehandelingskast, die op het dak van hun kantoor staat. "In die luchtbehandelingskast zat een Priva HX-systeem. Om de hardware goed te kunnen testen, hebben we ook daar de HX vervangen voor de Blue ID C4. Vervolgens hebben we de twee Blue ID C4 systemen en de Blue ID S10 in het oude deel van ons pand via internet aan één touch-pc voor visualisatie gekoppeld. Vanaf die plaats kunnen we met TC Engineer en TC Manager het beheer en de bediening verzorgen. Alle systemen draaien op die manier vlekkeloos binnen één omgeving. Dat is handig en ook iets waarop veel onze klanten echt zitten te wachten."

Meerdere voordelen in één product

De eerste ervaringen met het nieuwe product zijn ronduit goed. "Naast het feit dat je het systeem zowel op wissel- als gelijkstroom kunt aansluiten, ben ik ook gecharmeerd van de afneembare aansluitklemmen. Het is een duidelijk voordeel dat we de connectoren gemakkelijk los en vast kunnen klikken. Als we iets moeten aanpassen of vervangen, kunnen we de hardware snel en makkelijk wisselen. Daarnaast vind ik het prettig dat we de keuze hebben uit modules met of zonder interventie. In sommige aanbiedingen is die handbediening nodig, maar soms ook niet en dan zijn we in een aanbieding met module zonder handbediening economisch net weer wat interessanter."

Scherpe aanbiedingen maken

Volgens Frank Koopman liggen er voldoende kansen voor de Blue ID C4. "Het is dat Priva de hardware pas vanaf mei kan leveren, want ik had nu al projecten waarin ik met dit nieuwe product een scherpe aanbieding had kunnen maken. Maar die kansen zie ik in de rest van het jaar nog voldoende komen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een brandweerkazerne, een school, kleine kantoorpanden of winkels. Met de Blue ID C4 hebben we een slim geïntegreerd product waarmee we in de sterk concurrerende markt, waar we nog altijd middenin zitten, ineens veel betere papieren hebben."