Nieuws
22
jun

Technisch lesmateriaal voor ROC 's

Vele leveranciers sponsoren hightech componenten.

Al weer 7 jaar geleden startte Van Lente Systeemintegratie vanuit de Academie het initiatief om technische leskasten in een roulatiesysteem aan ROC’s in Gelderland en Overijssel aan te bieden.

Het idee ontstond doordat wij tijdens onze bezoeken aan de ROC’s zagen dat zij vaak over weinig, verouderd of defect lesmateriaal beschikten. In onze ogen moest en kon dit anders. Inmiddels beschikken we over 400 leskasten en maken we elk half jaar ongeveer nieuwe 30 opdrachten.

‘Gerealiseerd voor en door leerlingen’

We bouwen schakelkasten, practicumborden met pneumatiek oefeningen, bedrading-, storing- en programmeeropdrachten. Voor en door leerlingen. Ook verzorgen we losse materialen en componenten, zoals motoren of opnemers.

Mede mogelijk gemaakt door

Paul Christenhusz, praktijkopleider bij Van Lente; “Grote merken als ABB, Schneider, Siemens, Wago, Rittal, Eplan, Priva, etc ( voor alle sponsoren, zie afbeelding hieronder) hebben zich aan dit initiatief verbonden. Zonder hen zou dit roulatiesysteem niet mogelijk zijn. Daar zijn wij heel dankbaar voor. Hierdoor kunnen veel leerlingen werken met praktisch en technisch state-of-the-art lesmateriaal. Onze afstudeerders en de leerlingen van het ROC worden blijvend uitgedaagd, omdat we al het lesmateriaal, inclusief opdrachten en schema’s onder de scholen rouleren.”

“Zonder de gulle sponsoring, van inmiddels 35 technische leveranciers, zouden onze jonge techneuten niet kunnen uitblinken. Uiteraard prijken de logo’s van de verschillende merken duidelijk op de leskasten. De studenten, ofwel onze toekomstige techneuten, komen al in hun jonge carrière in aanraking met de belangrijke technische componenten van deze leveranciers. Hiermee wordt automatisch een voorkeur voor dit merk ingeprent. We zien dat de leerlingen ook later in hun carrière vaak kiezen voor deze componenten. Vele partners stappen blind in, dat vind ik heel bijzonder, ”aldus Paul.

“En, inmiddels worden wij zelfs rechtstreeks door leveranciers benadert met de vraag of zij ook onderdeel mogen uitmaken van dit roulatiesysteem in lesmateriaal.”

En nog een stapje extra

Peter Kiestra, Praktijkopleider bij Van Lente; “Recentelijk kregen wij vanuit een ROC uit Twente de vraag om een bestaande practicumkast uit te breiden met een nieuwe opdracht. Daar is een upgrade voor nodig. Wij gaven aan dit te willen oppakken. De leverancier van de componenten in deze kast, liet direct weten dat het veel beter is een volledige nieuwe kast te realiseren en dat zij dit mogelijk wilde maken. Een onverwacht stapje extra. Hier worden we meer dan blij van.”

 

Roulatiesysteem in het kort:

  • Een breed aanbod aan beschikbaar lesmateriaal met componenten van deze tijd.
  • Lesmateriaal op maat. In samenspraak met docenten realiseren wij lesmateriaal dat zoveel mogelijk aansluit bij de leerdoelen van de studenten en de specifieke wens van de docent, zodat dit lesmateriaal ook nuttig kan worden ingezet.
  • Gerealiseerd door en voor leerlingen. Onze academie leerlingen/stagiairs doen praktijkervaring op en studeren af door het ontwikkelen en vervaardigen van o.a. dit lesmateriaal.
  • De docenten van aangesloten onderwijsinstellingen kunnen dit practicummateriaal gebruiken voor de invulling van hun lessen.
  • Veel van de gebruikte componenten worden door vooraanstaande producenten ter beschikking gesteld.
Technisch lesmateriaal voor roc’s
Technisch lesmateriaal voor roc’s