Nieuws
16
jul

Ombouwen friet productielijnen

Ombouw Friet Productielijnen

Bij Van Lente houden we van uitdagende projecten. Afgelopen maand leverden we voor een aardappelverwerkingsbedrijf twee van dit soort mooie projecten op. We realiseerden een PLC ombouw voor een friet-baklijn en de besturing van twee nieuwe aardappelsorteerders van de voorlijnen.

De PLC ombouw betrof de migratie van een verouderde Mitsubishi PLC naar een nieuwe Siemens S7-1500. In de maanden van voorbereiding is de P&ID gemaakt, het functioneel ontwerp geschreven en vervolgens de hardware- en software engineering uitgevoerd. Omdat de nieuwe PLC niet paste op de vrijgekomen plek is hiervoor een nieuw PLC-paneel gebouwd. Deze is middels stamkabels weer aangesloten met het bestaande paneel.

Simulatie productie op vituele omgeving

De voorbereide PLC (TIA V15.1) en SCADA software (iFix 5.8) is voor de start van de ombouw, compleet met simulatie op een virtuele omgeving en samen met de klant getest (FAT). In de stopweek zijn de panelen omgebouwd en is er met drie teams een complete IO test en functionele test uitgevoerd. Door deze grondige voorbereiding is de opstart vlekkeloos verlopen en kwamen de eerste frietjes volgens planning weer van de productielijn.

Aardappelsorteermachines vervangen

Tijdens dezelfde stop werden ook twee aardappelsorteerders van de voorlijnen vervangen. Hiervoor moest in vier verschillende panelen en bijbehorende PLC’s de nodigde hard- en software aanpassingen gemaakt worden. Daarnaast kon een deel van de bestaande elektrische installatie hergebruikt worden en is de rest vervangen.

Wanneer er na zo’n intensieve week weer frietjes geproduceerd worden, zien we een tevreden klant en verschijnt er met trots een glimlach op de gezichten van onze teams.

Ombouwen friet productielijnen