Nieuws
29
aug

Hoe vervang ik stoppen?

Op een goede en veilige manier stoppen vervangen is bijna een wetenschap en daarom is het ook nauwelijks iemand te verwijten wanneer het niet op de goede manier gebeurt. Uit ervaring weten we dat dit toch nog vaak gebeurd. Hier een voorbeeld van hoe het absoluut niet moet:

Klats! !@#%&$# Nu vliegt dat onding er voor de zoveelste keer uit! Ik ben het helemaal zat, die machine moet draaien, de opdracht moet morgen klaar! #Maar, gelukkig ben ik een handige jongen, en weet ik dat in die stop een dun metaal draadje zit en dat deze steeds doorbrandt, omdat mijn installatie oud is en meer stroom vraagt dan vroeger. Weet je wat!!... ik stapel wat geldmunten op elkaar, zodat het mooi in die ronde stoppenhouder past, want dan kan er niks doorbranden en kan ik afmaken waar ik mee bezig ben. De installateur bel ik later wel. Voilà!

Nou, die installateur hoefde hij niet meer te bellen, want de volgende dag staat zijn bedrijfslocatie in de krant wegens brand.

Gevolgen verkeerd gebruik of toepassingsfouten

Er zijn natuurlijk vele scenario’s denkbaar, met meer of minder ernstige gevolgen. Wat ik wil zeggen is dat het niet zo triviaal is wat je gebruikt en doet wanneer je stoppen vervangt, maar vooral dat er veel mis kan gaan door verkeerd gebruik of een foutieve toepassing. Dit naast een heleboel andere factoren die brand door de elektrische installatie kunnen veroorzaken. Een inspectie door Van Lente Systeemintegratie kan onder andere verkeerd gebruik of foutieve toepassing aan het licht brengen.

Zie meer info op mijn bericht over oorzaken van brand in de verdeelkast

Hier een paar simpele tips:

  • - Vervang de stoppen alleen stroomloos
  • - Vervang de stoppen door hetzelfde type en van dezelfde (mitst juiste) waarde
  • - Bij een krachtgroep moeten de 3 stoppen van dezelfde waarde zijn
  • - Raadpleeg bij twijfel en herhaaldelijk doorbranden een specialist op installatietechniek.

Wilt u meer weten of advies over een inspectie, neemt u dan contact op met Frido Klijzing, projectleider inspectietechniek op 0653718970 of per mail f.klijzing@vanlente.nl.

Meer over inspectietechniek?
Meer over de oorzaken van brand in verdeelkasten?