Nieuws
23
sep

HBO praktijkstage: Schneider testpaneel


Begin dit jaar is Thom van Oldeniel als HBO-student in de Academie gestart met zijn stage voor de opleiding Mechatronica van Saxion in Enschede. Zijn opdracht: ontwerp en realiseer een demo / testopstelling voor de FAT-ruimte (Functional Acceptance Test), voorzien van verschillende Schneider Electric componenten. Het paneel is bedoeld als tegenhanger van het reeds bestaande Siemens testpaneel.

Van Lente Systeemintegratie kan middels deze testopstelling meer kennis en ervaring opdoen met de producten van Schneider Electric. Tevens biedt het paneel de mogelijkheid om de producten aan klanten te presenteren en FAT-testen (Functional Acceptance Test) voor projecten uit te voeren. Op het testpaneel kunnen projecten voorafgaand aan de levering of uiteindelijke installatie gesimuleerd worden. We onderzoeken of de componenten functioneren zoals verwacht. Hierdoor kunnen we in een vroegtijdig stadium afwijkingen of uitdagingen ontdekken.

Samen met andere collega’s met verschillende expertises is Thom allereerst gestart met het onderzoeken van een basispaneel om te zien wat er eventueel anders kan om daarmee het paneel nog bruikbaarder te maken en/of verder te optimaliseren. Dit heeft geleid tot een nieuw ontwerp.

Kennis uit het veld

Thom wilde graag de praktijk aanraken. Als HBO student word je voornamelijk theoretisch opgeleid, maar hoe vertaal je theoretische berekeningen naar daadwerkelijke situaties in het veld?

Inmiddels heeft Thom het nieuwe Schneider Electric testpaneel met succes opgeleverd en zijn we blij dat hij in 2021 bij ons terug wil komen om af te studeren. Als Saxion groen licht geeft, is hij van harte welkom.

Hij zal zich dan in 2021 gaan richten op een software engineeringsopdracht, waarbij hij een testpaneel voor paneelbouw al gaan realiseren. Tijdens het afstuderen zullen wij Thom vanuit de Academie ook begeleiden bij het vinden van zijn passie, door hem zoveel mogelijk met verschillende disciplines binnen de organisatie of op het vakgebied, in aanraking te laten komen. Zodat hij voor de toekomst kan bepalen waar zijn hart ligt. Wordt het hardware of software, of misschien projectleiding? De Academie leidt mensen bij voorkeur breed op. 

Praktijkstage: Schneider testpaneel