Nieuws
10
nov

Doorgroeien naar een projectleidersfunctie

Xeno Obdeijn | 27 | doorgegroeid naar projectleider |   

Ik begon als….

Al weer 10 jaar geleden begon ik bij Van Lente Systeemintegratie als Leerling Monteur Elektrotechniek. Na twee jaar begon het te kriebelen. Ik wilde meer leren en meer zien. Ik volgde mijn ambitie en startte een binnendienstfunctie bij een ander bedrijf. Na drie jaar was ik uit mijn functie gegroeid, althans ik voelde opnieuw de behoefte om me verder te ontwikkelen.

Ik kwam opnieuw in contact met Van Lente. Na een goed gesprek mocht ik bij Van Lente beginnen als werkvoorbereider binnen het klantteam dat zich bezighoudt met kleine / middelgrote projecten, onderhoud- en inspectiewerkzaamheden.

Ook projectleider worden? Ga dan direct door naar onze vacatures 

Doorgroeien en ontwikkelen

Een mooie kans die ik natuurlijk met beide handen aangreep. In de techniek kennen we de term ‘een leven lang leren’. Dit zit er bij mij ook ingebakken. Items als ambitie en groei zijn gemakkelijk bespreekbaar binnen Van Lente. Mijn teammanager Danny Kogelman zegt altijd: “eigen initiatief wordt erg gewaardeerd en als jij de wil hebt om door te groeien, dan is er van alles mogelijk!

Én doorgroeien kon ik! Ik had voor ogen om door te groeien naar de functie van projectleider. Ik mocht de HBO opleiding Technische Bedrijfskunde volgen. Inmiddels heb ik mijn associate degree IPV HBO5 diploma behaaldt en ben ik bezig met de bachelor Technische Bedrijfskunde.

Uitdagingen van een projectleider

Binnen ons klantenteam is een projectleider zowel verantwoordelijk voor calculatie-,werkvoorbereiding-, uitvoering-, en after sales. Het is een brede functie met veel taakverantwoordelijkheden. Deze diversiteit is juist iets waar ik heel gelukkig van word. Zo’n breed takenpakket is in ons klantenteam mogelijk omdat wij over het algemeen de wat kleinere projecten en onderhoudswerkzaamheden oppakken. In andere klantteams worden projectleiders ondersteund door een werkvoorbereider en calculator.

Focus is belangrijk! Zeker als het gaat om kennis. Daarom houd ik mij voornamelijk bezig met gebouwgebonden, elektrotechnische installaties en niet met procesinstallaties.

Ik haal energie uit….

Het geeft mij energie om samen met onze klanten te kijken naar hoe zij hun technologische vraagstukken kunnen oppakken. Uiteraard met een oog op efficiëntie en resultaat! Én duidelijk gericht op duurzaamheid, energiebesparing en hergebruik van materialen.

Elke situatie is uniek en verdiend een aanpak in het voordeel van de klant. Waarom zouden we onderdelen en componenten niet opnieuw gebruiken als dit technisch haalbaar is en financieel beter uitpakt.

In elk project maken we toekomstgerichte beslissingen. Samen met de klant kijken wij naar wat er de komende 5 of 10 jaar nodig is en welke impact het huidige project daarop heeft. Kunnen we bijvoorbeeld nu al zorgen dat er ruimte is voor uitbreiding in de toekomst? Én kunnen we daarvoor al voorbereidingen treffen, zodat men later niet iets opnieuw hoeft te doen …

Voorbeeld case:
Bij Vaessen-Schoemaker ontstond, voor het behouden van een stabiele productie, een uitdaging op de capaciteit van het huidige trafo-station. Het vermogen van 250kVA moest opgeschaald worden naar 630kVA. Een nieuw, extern compactstation van 630kVA is geplaatst. Voor toekomstige uitbreiding is de elektrotechnische bekabeling reeds aangelegd, zodat een extra nieuwe verdeelkast in de komende jaren eenvoudig kan worden geïnstalleerd.

Ook de afwisseling in het soort projecten, klanten en de technisch aansprekende installaties spreken mij erg aan. Bij de klant communiceer ik met de verschillende lagen van de organisatie. Zo schakel ik tijdens een opdracht met bijvoorbeeld projectmanagers, de technische dienst of de installatieverantwoordelijke.

Collega’s en sfeer

Ons teamgevoel is groot. Goede resultaten worden gevierd. We hebben veel vrijheid voor eigen invulling en een grote beslissingsbevoegdheid. Je kunt veelal zelf bepalen hoe jij je werk indeelt. We organiseren geregeld een gezamenlijk BBQ, soms gaan we binnen ons klantenteam zelfs een weekend weg en met kerst gaan we nog even de stad in. Dit zijn activiteiten naast de algemene Van Lente momenten en de activiteiten van onze actieve personeelsvereniging.

Ambitie voor de toekomst

‘Ik heb een continue drive om me te blijven ontwikkelen. Gelukkig kan dit binnen Van Lente’

Ik sta nog aan het begin van mijn carrière als projectleiders. Daar wil ik mij eerst op focussen. Daarnaast wil ik graag eerst mijn bachelor Technische bedrijfskunde afronden. Maar ontwikkeling kriebelt bij mij altijd. Een management functie lijkt me in de verre toekomst wel interessant.

Ook projectleider worden? Ga dan direct door naar onze vacatures 

Meer #werkgelukverhalen?

Doorgroeien naar een projectleidersfunctie