PLC migratie

PLC vervangen, updaten of migreren?

Wanneer is een 𝘃𝗲𝗿𝗼𝘂𝗱𝗲𝗿𝗱 𝗣𝗟𝗖-𝘀𝘆𝘀𝘁𝗲𝗲𝗺 𝗮𝗮𝗻 𝘃𝗲𝗿𝘃𝗮𝗻𝗴𝗶𝗻𝗴 𝘁𝗼𝗲? Het ene moment denken we; ach…het kan nog wel even, toch? Én het volgende moment is er paniek!! Het proces staat stil! Die oude PLC functioneert niet meer en erger nog, het product is 𝙚𝙣𝙙-𝙤𝙛-𝙡𝙞𝙛𝙚, waardoor reserveonderdelen niet meer te verkrijgen zijn. De software is dan vaak exotisch en er is geen kennis meer in huis. 𝗪𝗮𝘁 𝗻𝘂? Gelukkig is het tijdig 𝗺𝗶𝗴𝗿𝗲𝗿𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗣𝗟𝗖 𝘀𝘆𝘀𝘁𝗲𝗺𝗲𝗻 𝗶𝘀 𝗲𝗲𝗻𝘃𝗼𝘂𝗱𝗶𝗴𝗲𝗿 dan u denkt. 

Bovenstaande situatieschets is heel herkenbaar voor een groot deel van industrieel Nederland. Ook onze engineers komen dit dagelijks tegen. Gezegd moet worden dat een verouderde PLC bij een ongewijzigd productieproces ook echt nog wel even mee kan. Maar, zodra er meer capaciteit wordt gevraagd van het proces, door andere componenten, software, functies of machines toe te voegen, wordt het toch echt spannend. Er ontstaan problemen, omdat communicatieprotocollen, de aansturing, het beheer en de functies niet meer beschikbaar zijn.

PLC is end-of-life

Het niet tijdig upgraden van de systemen of migreren brengt verborgen risico’s met zich mee. Het gaat hierbij om ongewenste of onnodige stilstand, foutproductie, onvoorspelbare productie, veiligheid machines, noodstop, etc.

Wanneer een PLC end-of-life is en zeker wanneer men lange tijd wacht met vervangen, staat u ineens voor het verdrongen feit dat er geen reserveonderdelen meer te verkrijgen zijn, kennis ontbreekt er geen support meer is van de leverancier en de software exotisch. 

Risico’s verouderde PLC’s

 • Reserveonderdelen niet meer te krijgen
 • Geen support of garantie
 • Exotische software
 • Productiviteitsverlies en functie uitval
 • Juiste kennis is schaars
 • Veiligheid

Niet complex maar stapsgewijs

Onze engineers weten dat het up-to-date brengen helemaal niet complex hoeft te zijn. Dit kan kostenefficiënt en stapsgewijs. “Het is altijd beter om een goed plan klaar te hebben liggen, dan verrast te worden door een volledige of gedeeltelijke stilstand als dat niet uitkomt. Een inventarisatie vertelt ons wat de beste oplossing is. Erfenissen uit het verleden nemen we niet graag mee. Vervangen we de componenten of doen we een 𝗌𝗈𝖿𝗍𝗐𝖺𝗋𝖾 𝗎𝗉𝖽𝖺𝗍𝖾?"

𝗦𝘁𝗮𝗻𝗱𝗮𝗮𝗿𝗱𝗶𝘀𝗮𝘁𝗶𝗲 is in zo’n proces in ieder geval het sleutelwoord. We kijken naar 𝗵𝗲𝗿𝗴𝗲𝗯𝗿𝘂𝗶𝗸 𝘃𝗮𝗻 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗼𝗻𝗲𝗻𝘁𝗲𝗻 en het 𝘀𝘁𝗮𝗽𝗽𝗲𝗻𝗽𝗹𝗮𝗻. Ook vinden we dit het uitgelezen moment om naar mogelijke 𝗽𝗿𝗼𝗰𝗲𝘀𝘃𝗲𝗿𝗯𝗲𝘁𝗲𝗿𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻 te kijken.”

 • Vervangen of updaten.
 • Stapsgewijs upgraden en retrofit uitvoeren.
 • Standaardisatie en hergebruik componenten.
 • Migratieplan en onderzoek.
 • (her) engineeren/ optimaliseren.
 • Programmeren/ implementeren. 

 

 

Meer weten?

Ga naar: https://plc-migratie.nl/

Of stel direct u vraag aan teammanager Sjef de Jong (gegevens hier rechtsonder)

van lente
jcj (sjef) de jong

Heeft u een vraag?

Sjef de Jong
Mobiel 0613310369
Stuur een email

Werken bij

Wij zijn altijd op zoek naar vakmensen!

Samen met 160 collega′s het beste uit je zelf halen.

Bekijk onze vacatures

VOLG VAN LENTE OP SOCIAL MEDIA
Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en ontwikkelingen.