Van Lente Systeemintegratie B.V.

Overall Equipment Effectiveness (OEE)

Met OEE heeft u een visueel vormgegeven optimalisatietool onder de vlag Plant Assist© in handen, dat inzicht geeft in het functioneren van uw productie(lijn). Met de kennis die u opdoet uit de OEE- data, bent u in staat om concrete procesverbeteringen door te voeren. Meer up-time, minder schommelingen, verhoogde productie, verbeterd product en besparing op onderhoud en reparatie.

In een fabriek is veel informatie beschikbaar, denk hierbij processtatus, standen van producttellers, aantal storingen, etc. Door deze informatie te verzamelen uit één of meerdere machines, besturingen of productielijnen wordt het mogelijk dit te vertalen naar concrete acties. Zo worden verstoringen ineens verbeterkansen!

Neem contact op of meer weten over de instapklare optimalisatietooling van PlantAssist© 

Wat is OEE

Wist je dat de ontwikkeling van OEE zijn oorsprong kent bij een toeleverancier van Toyota (jaren 60 – 80)? Overall Equipment Effectiveness (OEE) is een Performance Indicator om de vooruitgang en de kwaliteit te van de totale productie te meten. De tool geeft inzicht in de verliezen per machine of productielijn, maar ook waar, wanneer en waardoor deze verliezen zijn opgetreden.

Overall Equipment Effectiveness (OEE) is de verhouding tussen de hoeveelheid goede producten die het productieproces aflevert, en het maximaal haalbare. Om OEE te berekenen worden een aantal factoren met elkaar vermenigvuldigd, waaronder de machinebeschikbaarheid, de machineprestatie en de kwaliteitsefficiency.

Een OEE van 100% zou optimaal zijn. De machine draait dan altijd als een zonnetje, de omsteltijd is nul, en er worden alleen maar goede producten gemaakt. Dit is niet realistisch en daarmee een utopie. In de praktijk wordt een OEE van 80 á 85% als excellent beschouwd.

OEE is één van de meest praktische tools voor procesverbetering, en daardoor prima geschikt als eerste stap bij procesverbetering. De methode wordt snel opgepikt door de werkvloer, en maakt mensen bewust van hun bijdrage aan een efficiënt productieproces.

Voordelen Overall Equipment effectiveness (oee) 

  • Optimaliseren machineprestaties;
  • snel in kaart brengen afwijkingen en bottlenecks;
  • Door universele toepasbaarheid is het OEE systeem binnen iedere productieomgeving inzetbaar;
  • Lage investeringskosten die u snel terugverdient;
  • Downtime- en productiegegevens heeft u snel en visueel inzichtelijk;
  • Historisch en real-time inzicht per ploeg of product;
  • Door gelaagdheid inzoomen tot één machine.