Nieuws
21 jun

Haal het maximale uit je elektriciteit met powermanagement

Hoe vaak kijk jij je in je meterkast? Alleen als er iets mis is, toch? Bij bedrijven is dat vaak niet anders, vertelt Arjan Pit tijdens ons Efteling Seminar begin mei. “Terwijl het écht de moeite loont om elektra continu te monitoren, te meten én te verbeteren”, aldus de manager product- en businessdevelopment bij Fortop. “Om maar een paar voordelen te noemen: je kunt als bedrijf groeien zonder een zwaardere aansluiting bij je netbeheerder, je apparaten gaan langer mee én je bespaart op je energierekening.”

We zijn in Nederland gezegend met een robuust elektriciteitsnetwerk, vertelt Arjan. “Maar we lopen nu tegen de grenzen aan. Steeds meer bedrijven elektrificeren hun processen vanwege de energietransitie. Daardoor wordt de druk op het energienetwerk steeds groter. Ook staat de kwaliteit van het net onder druk. En dat is een bedreiging voor bedrijven die afhankelijk zijn van een continue stroomvoorziening.” Dat hier ook zorgen over zijn bij machinebouwers en productiebedrijven, bleek uit de stellingen tijdens ons Efteling Seminar. Zo ondervindt bijna 45% nu al in meer of mindere mate beperkingen rondom elektriciteit én verwacht 27% beperkingen in de toekomst.

 

Arjan Pit, manager product- & business development bij Fortop en Roger Heugen, technisch directeur bij Van Doren Groep tijdens het Efteling Seminar.

 

Permanente meting vs. momentopname
Van stroomuitval en een onbetrouwbare stroomvoorziening tot snellere slijtage van machines: de gevolgen van een overvol elektriciteitsnetwerk kunnen groot zijn voor bedrijven. De oplossing volgens Arjan? Powermanagement. Met andere woorden: je elektriciteit onder de loep (laten) nemen op 4 aspecten: capaciteit, kwaliteit, energie-efficiëntie en continuïteit. “Continu meten, monitoren, verbeteren én dan weer meten of acties de beoogde resultaten hebben. Dat zijn de uitgangspunten”, legt Arjan uit. “Permanent meten is beter dan een momentopname. Zo hebben productieprocessen, weersomstandigheden en seizoenen allemaal invloed op de stroomopname.”

 

Benodigde capaciteit = ‘bier’ + ‘schuim’
Heeft mijn elektrische installatie voldoende capaciteit, nu én in de toekomst? “Een belangrijk vraagstuk, waarbij organisaties vaak niet stilstaan”, gaat Arjan verder. “Je kunt de capaciteit vergelijken met een glas bier. Het bier is de stroom die we nuttig gebruiken. Maar er is ook ‘schuim’, een deel dat we voor minder nuttige doeleinden inzetten. Denk aan het instandhouden van magnetisme rondom kabels en leidingen. Is er te veel schuim, bijvoorbeeld door vervuilende belastingen die ongewenste elektrische stroompjes veroorzaken, dan stroomt het bierglas over. Dit leidt in een elektrische installatie tot uitval. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Via metingen breng je in kaart hoe de verhouding ‘bier’ en ‘schuim’ is in jouw elektrische installatie. En als je maatregelen neemt om het ‘schuim’ te laten afnemen, kun je groeien zonder dat je een zwaardere aansluiting nodig hebt.”

 

Kwaliteit van de spanning
Of de kwaliteit van de spanning invloed heeft op een goede werking van machines en apparatuur? Arjan: “Zeker weten! De kwaliteit van de spanning is vergelijkbaar met de kwaliteit van drinkwater. Van vervuild water worden we ziek. Van vervuilde spanning wordt apparatuur ziek. De kans op uitval is dan aanzienlijk. Een logisch verhaal, maar bij fortop merken we dat mensen zich hiervan amper bewust zijn.” Ook voor de bezoekers aan het seminar bleek het een eyeopener. 29% was zich helemaal niet bewust van de invloed van de kwaliteit van spanning. En 60% had er weleens van gehoord, maar deed er verder niets mee. Arjan: “Via speciale meters kun je de kwaliteit van de spanning meten. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar harmonische vervuiling en spanningsdips.”

 

Energie-efficiëntie en continuïteit
Hoe nuttig gebruik je de stroom die je er aan de voorkant ‘instopt’? Gebruik je alle stroom daadwerkelijk voor de aansturing van machines en andere processen, of gaat er energie verloren? En hoe zit het met de continuïteit? Zijn er spanningsdips, kortsluit- of aardfoutstromen die de continuïteit in gevaar brengen? “Belangrijke vragen om als organisatie bij stil te staan”, zegt Arjan. “Via goede metingen krijg je inzicht in al deze aspecten. En dat levert echt iets op. Je apparaten gaan langer mee, de kans op stroomuitval is beperkter én je energiekosten gaan omlaag. Uit berekeningen blijkt bijvoorbeeld dat je bij de juiste maatregelen 2 tot 5 procent op je energierekening bespaart. De moeite waard, toch?”

 

Op zaterdag 4 mei brachten we met 150 van onze relaties een dag door in het Fata Morgana Paleis van de Efteling. Hier doken we dieper in 3 actuele onderwerpen die niet op de agenda staan, maar wél zouden moeten staan: duurzaamheid, elektrificatie en cybersecurity. In korte artikelen blikken we terug op deze interessante presentaties.

 

Neem gerust contact op
Meer weten over de Van Doren Groep? Of benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op via 0492 74 75 00 of info@vanlente.nl. Wij gaan graag met u in gesprek.