Nieuws
13 jul

Capaciteitsuitbreiding Cargill Cocoa & Chocolate

Op een steenworp afstand van onze vestiging in Deventer staat Cargill Cocoa & Chocolate, de fabriek waar uiteenlopende chocoladeproducten van de band rollen. Al in 2007 droegen we bij aan de ingrijpende modernisering van deze productieomgeving. Dit jaar gaan we hier opnieuw aan de slag, waarbij we werkzaamheden uitvoeren op het hele fabrieksterrein. Voor projectleider Marcel Jansen van Van Lente Systeemintegratie is het een extra bijzondere klus. “Ik was ook bij het project in 2007 betrokken. Nu werk ik met diverse mensen samen die ik zestien jaar geleden ook al trof, zowel van Cargill als de partij die de software-engineering op zich neemt. Het voelt voor mij als een reünie!”

 

Voldoen aan toenemende vraag

Bij de vestiging van Cargill Cocoa & Chocolate in Deventer worden grondstoffen zoals cacao, melk, suiker en diverse soorten vetten verwerkt tot meer dan 200 verschillende coatings en vullingen. Die vinden hun weg naar grote spelers in de voedingsmiddelenindustrie. Zij gebruiken de producten voor allerlei doeleinden, zoals het uiteinde van bokkenpootjes of de vulling van bonbons. De capaciteitsuitbreiding in de fabriek is een omvangrijk project, dat in de loop van het eerste kwartaal van 2024 klaar is. Door de komst van de extra productielijn kan Cargill straks nog beter voldoen aan de toenemende vraag van klanten naar uiteenlopende producten.

 

Actief in hele fabrieksomgeving

De productieplant van Cargill bestaat uit vier plots: 19, 21, 23 en 25. “Op iedere plot zijn we in meer of mindere mate actief”, legt projectmanager Marcel Jansen van Van Lente Systeemintegratie uit. “Daarbij is plot 23 als eerst aan de beurt. Hier komt de nieuwe proceslijn op de plek van het huidige kantoor, dat naar plot 21 verhuist. We starten eind april met de plaatsing van de eerste kabelwegen en zijn nog tot eind 2023 op deze plek aan de slag om alle getrokken bekabeling aan te sluiten en te testen. Zo bekabelen we alle instrumenten van de lijn en leveren we de besturingspanelen en licht- en krachtverdelers. De verwachting is dat de nieuwe proceslijn begin volgend jaar volop in bedrijf is.”

 

Elektrotechnische installaties

Op de plek van plot 19 staat nu nog een opslag; dat wordt een parkeerplaats. Van Lente zorgt daar voor de elektrische afkoppeling van de opslaghal. “Op plot 25 verrijzen een grotere opslaghal en een nieuw expeditiekantoor”, legt Marcel uit. “Hier zorgen we in de loop van dit jaar voor de elektrotechnische installaties, van verlichting en data tot stopcontacten.” Op plot 21 komt naast de huidige productieomgeving het nieuwe kantoorgebouw. Ook op die plek is Van Lente verantwoordelijk voor alle elektrotechnische installaties.

 

Vaste partner

Van Lente haalde dit project binnen via een tender, waaraan nog enkele andere organisaties deelnamen. “De medewerkers van Van Lente die bij dit project betrokken zijn, kennen ons bedrijf door en door. Dat werkt prettig. We hoeven bijvoorbeeld weinig uit te leggen over onze regels rondom voedselveiligheid, omdat die bekend zijn. Bovendien zitten onze vestigingen op vijfhonderd meter afstand van elkaar. Dat zorgt letterlijk voor korte lijnen.” Marcel beaamt dit. “De productieomgeving van Cargill is bekend terrein voor ons. Alle ervaring die we door het grote project van dertien jaar geleden en door kleinere projecten opdeden, kunnen we goed gebruiken in dit project. Ook zijn we door Cargill al in het voorstadium betrokken bij het project, om mee te denken over goede oplossingen rondom de elektrotechnische uitvoering. Meedenken aan de voorkant: dat doen we het liefst!”

Op deze tekening zie je hoe de productieplant van Cargill eruit komt te zien. Van links naar rechts:

  • Plot 19. De huidige opslaghal maakt plaats voor een parkeerplaats
  • Plot 21. Naast de huidige productieomgeving komt een nieuw kantoorgebouw.
  • Plot 23. Op deze plek verrijst de nieuwe proceslijn.
  • Plot 25. Hier komen een grote opslaghal en een expeditiekantoor.