Nieuws
14 sep

Van Lente en Aqua+ bundelen expertise

Als ergens een brandveilige werkomgeving een must is, is het wel bij een chemiebedrijf als TANATEX Chemicals uit Ede. Om de brandbeveiliging bij dit Brzo-bedrijf naar topniveau te brengen, ging Aqua+ een intensieve samenwerking aan met Van Lente Systeemintegratie. Samen ontwikkelden we een gecombineerd en gecertificeerd systeem waarin de brandmeld-, ontruimingsalarm-, sprinkler- én blusschuiminstallaties geïntegreerd zijn. Een unieke oplossing die we creëerden door slim gebruik te maken van elkaars expertise.

Van beschermingsmiddelen om tentdoek waterdicht te maken tot ademende coatings voor motorpakken: grote kans dat deze innovatieve textieloplossingen afkomstig zijn van TANATEX. De organisatie is gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van chemie voor de textielindustrie. “We werken in onze productieomgeving met grote hoeveelheden chemie. Twee jaar geleden hebben we de vervanging ingezet van ons brandbeveiligingssysteem, omdat we zagen aankomen dat het huidige systeem spoedig niet meer zou kunnen voldoen aan wet- en regelgeving”, vertelt Jacob Bijlsma, manager Maintenance & Engineering bij TANATEX. “Reden voor ons om hier meteen werk van te maken. Als we onze veiligheidsmaatregelen niet voor elkaar hebben, gaat er een slot op onze deur. Ook gaat de veiligheid van onze medewerkers boven alles.”

 

Aqua+ en Van Lente: goede klik

In samenwerking met een externe adviseur stelde TANATEX een uitgangspuntendocument (UPD / PvE) op voor de nieuwe brandbeveiligingsinstallaties, inclusief werkomschrijving en eisenpakket. Op basis hiervan deed de chemieproducent een uitvraag bij meerdere partijen, waaronder Aqua+ Sprinklersystemen en Van Lente Systeemintegratie. “Om dit omvangrijke project goed te laten verlopen, zochten we de samenwerking met een partner die de juiste technische expertise in huis heeft”, vertelt Marco Ketelaar, accountmanager Service & Onderhoud bij Aqua+.

Die partner vond Aqua+ in Van Lente Systeemintegratie. “Het klikte meteen tussen ons”, blikt adviseur brandmeldinstallaties Eddy Dragstra van Van Lente terug. “Onze bedrijven zijn qua cultuur en identiteit vergelijkbaar. Ook kwamen onze ideeën en oplossingen voor dit project goed overeen.” Zijn collega-projectleider Sebastiaan van den Beld voegt toe: “Het is geen zwakte, maar juist een kracht om toe te geven dat je een partner nodig hebt in een project. Door slim gebruik te maken van elkaars expertise sta je veel sterker.”

 

Try-out

Beide organisaties dienden samen een offerte in en sleepten de omvangrijke opdracht voor TANATEX binnen. Jacob: “Met de mensen van Aqua+ werken we al jaren samen op het gebied van brandbeveiliging, dus we kenden hun expertise. Ook Van Lente is geen onbekende voor ons; zij zijn sinds 2019 onze huisleverancier op het gebied van procesautomatisering. Toch voelde dit project als een try-out, omdat we nooit eerder met z’n drieën op deze manier samenwerkten.”

 

Stevige discussies

De integratie van de brandmeld-, ontruimingsalarm-, sprinkler- en blusschuiminstallaties in een gecombineerd systeem maakte het project bijzonder, maar ook complex. “Je verbindt onafhankelijke installaties die van elkaar afhankelijk zijn om de totale brandveiligheid te garanderen. Als een van de installaties niet goed functioneert, heeft dat invloed op de prestaties en functionaliteit van het hele systeem”, legt Eddy uit. “Dan heb je ook nog te maken met complexe wet- en regelgeving en de veelvoorkomende grijze gebieden die daarmee samenhangen. Alles wat je kunt bedenken aan NEN-normen kwam in dit project voorbij.”

 

Om tot een betrouwbaar en effectief systeem te komen, was veel overleg en afstemming tussen alle partijen noodzakelijk. Onder meer om de afhankelijkheden tussen installaties te begrijpen en te beheren bij uiteenlopende calamiteiten. En om de normen die voor de diverse installaties gelden op de juiste manier te interpreteren. “Het vonkte af en toe flink. Logisch bij dit soort projecten, waarin de belangen groot zijn en je met veel mensen om tafel zit”, glimlacht Jacob. Marco knikt instemmend. “We hadden stevige discussies, maar wél de wil om tot oplossingen te komen.” Eddy: “De intensieve samenwerking in de engineeringsfase zie ik echt als de sleutel tot ons succes. Omdat we de meeste details al hadden uitgewerkt, kwamen we in de uitvoering niet voor grote verrassingen te staan.”

 

Complexiteit aankunnen

Tijdens de uitvoering zagen de medewerkers van Van Lente en Aqua+ letterlijk ieder hoekje van de fabriek van TANATEX. “Bij brandveiligheid komt heel veel kijken, tot in de kleinste details”, legt Jacob uit. “Van het onderzoeken naar het juiste dekkingsgebied van de sirenes tot het maken van componentkeuzes in de ATEX-zones.” In januari 2022 startte de uitvoering, de oplevering was in maart van dit jaar.

 

De onafhankelijke partij die de inspecties verrichtte, keurde de brandbeveiligingsinstallaties begin dit jaar in één keer goed. “Aqua+ en Van Lente tonen met dit project aan dat ze samen deze complexiteit aankunnen”, zegt Jacob. “Bovendien zitten we nog steeds geregeld met elkaar aan tafel, want ook het onderhoud voeren we samen uit.” Ook Eddy, Marco en Sebastiaan blikken tevreden terug op het project. “Je weet nooit hoe zo’n samenwerking er in de praktijk uitziet. Maar in dit project heeft het supergoed uitgepakt. We houden allemaal van een technische uitdaging. En een mooie uitdaging was dit project zeker! Extra mooi: er komt naar alle waarschijnlijkheid weer een nieuwe samenwerking aan tussen Van Lente en Aqua+, voor een klant van Van Lente in Den Bosch.”

 

Benieuwd wat we voor jouw organisatie op het gebied van brandbeveiliging kunnen betekenen? Neem eens contact op met Roy Jansen, teammanager beveiligingstechniek, via 06 – 10 18 18 22 of r.jansen@vanlente.nl.

Van links naar rechts: Sebastiaan van den Beld (Van Lente), Eddy Dragstra (Van Lente), Jacob Bijlsma (TANATEX) en Marco Ketelaar (Aqua+) in de productieomgeving van TANATEX Chemicals in Ede.